Barnetrygd

Barnetrygden er en viktig, universell ordning som når ut til alle. Derfor er det viktig for SV å øke barnetrygden.

Barnetrygden når ut til alle barnefamilier. Det har den gjort helt fra den ble innført etter krigen og til i dag. I 2024 ser vi antallet barn som vokser opp i fattigdom går ned for første gang på 10 år. Det henger direkte sammen med at SV forhandlet inn en økning i barnetrygden for alle barn, og sørget for at utbetalingen for barn over 6 år nå er lik som den for de yngste barna. Dette er den første gangen det er bevegelse i barnetrygden for disse barna siden 1996. Framover er det viktig å sikre at barnetrygden ikke igjen blir stående stille, og sikre særlig utsatte grupper et løft.

SV har forhandlet inn flere forbedringer for barnetrygden:

– Økt barnetrygden med 8 500 i året for barn over 6 år, og med det tettet gapet mellom de eldste og yngste barna
– Økt barnetrygden med 1 030 i året for de yngste barna
– Sørget for at barnetrygden ikke regnes med når du får sosialhjelp, slik at du ikke får kutt i sosialhjelpen fordi du har barn
– Økt barnetrygden for enslige forsørgere.
– Økt barnetrygden med 67 prosent for de eldste barna, og til sammen fått inn over 7 mrd til barnetrygd

Å løfte utbetalingen for de eldste barna opp til nivå på det samme som de yngste var første skritt i en bedre ordning for barnetrygden. Å utjevne forskjellene mellom små og store barn og bringer mange barn over fattigdomsgrensa. Det er ikke billigere å ha større barn. De spiser mer, trenger dyrere klær og deltar på flere fritidsaktiviteter.

Videre må det sikres at barnetrygden ikke igjen blir stående stille, men følger kostnadene i samfunnet for øvrig. I tillegg må ordningene for enslige forsørgere, og de med flere barn har høy risiko for fattigdom. Ved å øke barnetrygden for alle, og særlig utsatte grupper, vil færre barn vokse opp i fattigdom få styrket sine ordninger.

SV vil sikre at barnetrygden forblir en universell ordning. Velferdsordninger er best når de omfatter alle. En universell barnetrygd er ubyråkratisk, blant annet ved at man slipper søknadsskjemaer. Behovsprøvde ordninger gjør det også vanskeligere å komme ut av fattigdom, fordi man mister velferdsordninger dersom man tjener mer.

SV vil:

Emner