Forskjellene øker, og verden opplever en akutt klima- og naturkrise. SV har en plan for hvordan vi kan løse disse krisene på en rettferdig måte. Vi skal kutte klimautslipp, bygge opp nye næringer, sikre arbeidsplasser og dele godene for å få ned de økonomiske forskjellene.
Vi skal stille strengere krav til oljedirektører og aksjonærer, så de ikke kan sluntre unna klimaansvaret.
Vi skal få på plass faktiske klimatiltak så vi når klimamålene vi har satt oss.
Vi skal sørge for mer penger til grønne investeringer.
Vi skal gjøre det dyrere å forurense, samtidig som vi sørger for omfordeling til fattige og vanlige folk.
Både utslippene og forskjellene skal ned. Vi må sikre at miljøavgifter ikke bidrar til å øke forskjellene, og sikre at alle kan være med på omstillingen. Vi skal stille miljøkrav som kutter utslipp og skaper og bevarer arbeidsplasser. Vi må realisere det fantastiske potensialet vi har i Norge innenfor batteri-industri, havvind, grønn skipsfart, bioindustri, hydrogen og karbonfangst og –lagring.
Hele landet skal involveres, og omstillingen av samfunnet må bidra til å redusere forskjellene i samfunnet og styrke velferden. Sikrer vi en bærekraftig forvaltning og felles eierskap, kan naturen fortsette å gi oss mat, arbeidsplasser og gode opplevelser i uoverskuelig framtid.
Her kommer en oppsummering av de ulike delene av planen for et rettferdig grønt skifte. Planen i sin helhet kan leses her.
Vri økonomien
Hele den økonomiske infrastrukturen – finanspolitikken, pengepolitikken og finanssektoren – må snus til å redusere klimagassutslipp. Både statens virkemidler, sentralbanken, oljefond og statlig eide selskaper må bidra til dette. Pengestrømmene må dirigeres bort fra investeringer som skader klimaet, og over til gode klimatiltak.
SVs plan er:
Rigge et grønt penge- og finansvesen. Sentralbankens hovedformål må være å jobbe for grønn omstilling. De skal stille krav til klimarapportering og hensyn til klimarisiko i alle ledd av finanssektoren for å fremme overgangen til en grønn finanssektor.
Bygge en grønn motor for omstilling. Opprette en grønn statlig finansieringsbank som skal være en motor i å finansiere grønn omstilling i Norge. Offentlige finansinstitusjoner skal gå foran i arbeidet med å fremme grønne obligasjoner.
Større kontroll over banksektoren. Regulere bankenes utlån slik at en større andel går til klimavennlige formål, enten det er boliglån, selskapslån eller billån.
Grønne offentlige anskaffelser. Ingen av statens investeringer og virkemidler skal undergrave Parisavtalens mål om å ikke øke temperaturen med mer enn 1,5 grader. Det offentlige må i alle innkjøp sørge for at miljø og klima vektes minst 50 prosent, og/eller krav om nullutslipp der teknologien er tilgjengelig.
Virkemidlene skal ikke undergrave grønn omstilling. Det statlige virkemiddelapparatet må gjennomgås slik at vi ikke subsidierer fossil energi, men heller er vridd mot å sikre en grønn omstilling.
Grønt aktivt eierskap. Alle statlige selskaper skal ha som mål å bidra til å oppfylle klimamålene Norge er forpliktet til å nå, sikre grønn omstilling og ha høyest mulig avkastning over tid. Dette vil kreve en storstilt omlegging av blant annet Equinor. Staten skal drive et målrettet oppkjøp og utvikling av statlige selskaper innenfor nye sentrale industriområder som hydrogen, bioindustri, havvind og grønn skipsfart.
Gjøre sirkulær økonomi lønnsomt. Vi må sette en pris på samfunnets faktiske kostnader fra miljøpåvirkning knyttet til utvinning og prosessering av råvarer, produksjon, forbruk og avhending av produkter og konstruksjoner. Bruk av råvarer må skattlegges. Staten må bli med og bygge opp markeder som bruker og har nytte av produkter som består av gjenvunnet materiale.
Ny industri – mindre olje
Hovedoppgaven fremover er å overføre kompetanse, teknologi og investeringer fra olje til nye næringer. Verken klimaet eller økonomien tåler at vi satser videre på olje samtidig som vi skal bygge opp ny grønn industri, det vil utligne hverandre. Vi må ta grønne valg og bygge på de erfaringene tidligere industribygging har gitt oss.
SVs plan er:
Mindre oljeutvinning. Selskaper på norsk sokkel kan ikke få flere tillatelser til olje- og gassutvinning. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne om vi skal nå verdens klimamål. Vi må slutte å gi automatiske forlengelser av eksisterende oljetillatelser. Og vi må verne flere verdifulle havområder og gjøre det mulig å trekke tilbake tillatelser av hensyn til klima og natur.
Nye industrisatsninger. Vi har pekt ut seks industriområder hvor vi skal utvikle mål for sysselsetting, støtteordninger, infrastruktur og statlig eierskap. Det er havvind, batteriproduksjon, utvikling av anlegg for å fange CO2 og lagre det på havbunnen, produksjon av grønt hydrogen, bioindustri og utvikling av båter og teknologi for en klimavennlig skipsfart.
Bygge en ny infrastruktur
SVs plan er:
Vi må bygge en infrastruktur som gjør det mulig å bli et nullutslippssamfunn som tar i bruk og sikrer lokalsamfunn over hele landet.
En bindende plan for prioritering av areal. Arealplanene må prioriteres hardere og være mer bindende. Vi må prioritere infrastruktur som gir størst utslippskutt og verdiskapning med minst mulig inngrep. Vi vil innføre bruk av arealregnskap og sørge for en langsiktig nullvisjon for tap av natur og utslipp, slik at hvis natur bygges ned, skal annen natur restaureres.
Binde landet sammen med jernbane. Vi vil bygge høyhastighetsbane mellom de store byene i Sør-Norge, koble oss til høyhastighetsbaner i Sverige og mot Danmark, og bygge Nord-Norgebanen for å binde sammen hele landet med jernbane. Pengene hentes fra motorveisatsingene, og de nye store prosjektene skal gjennomføres samtidig som jernbanen ellers oppgraderes.
Mindre motorveier, og nullutslipp på veiene. Vi må vekk fra enorme motorveier som øker utslipp og bygger ned natur. Vi må få ned utslippene fra bygging av vei, få ned personbiltrafikken i byer og tettsteder, og fortsette å gjøre det dyrere å bruke fossile biler i stedet for nullutslippsbiler.
Fly mindre. Flytrafikk utgjør en stor klimaeffekt. Det er likevel få av oss som flyr ofte, men de som gjør det flyr veldig mye. I Norge er hovedvekten av flyturer firmareiser, spesielt mellom Oslo til Trondheim, Bergen og Stavanger. Det finnes alternativer til disse jobbreisene, som færre eller digitale møter eller økt bruk av nattog. Ved å styre Avinor kan vi slutte å investere mer og mer i infrastruktur for fly. I tillegg må vi innføre en flyavgift som blir høyere og høyere jo mer man flyr for å få ned overforbruket.
Bygge ny fornybar energi. For å fjerne fossil energi og erstatte oljeutvinningen med annen industri må vi bruke mer elektrisitet, samtidig som vi må øke energisparingen. Vi må ha en energieffektivisering i alle bygg, men for å klare å gjennomføre det, må alle få mulighet til å få tilskudd, og lån som bør administreres av Husbanken. Vi må bygge ut fornybar energi, men det må skje på klare premisser, og med et prinsipp om felles eierskap og hensyn til naturen.
Bygge hele landet. Skal vi nå klimamålene må vi utnytte landet bedre og redusere sentraliseringen vi har sett de siste årene. Vi vil bygge ut fiber og 5G i hele landet, innføre en nærhetsreform som snur sentraliseringstrenden og ha ordentlig kollektivtransport i hele landet.
Del godene – omstilling for rettferdighet
SVs plan er:
Et rettferdig grønt skifte handler om å omstille samfunnet fordi det er det som er rettferdig. Vi vet at de som taper mest på klimaendringene er de som har minst, og de vil også slite mest når næringer som olje må avsluttes raskt, og ikke over tid.
Plan for grønn sysselsetting. Staten må ta en mye større rolle som kapitaleier og aktiv investor for å drive frem nye satsninger, og øke investeringene for å demme opp for bortfallet i petroleumsinvesteringene. Vi må ha et mål om å skape 10 000 nye arbeidsplasser hvert år fram mot 2030.
Klimajobbgaranti. Offentlig sektor må ha nok rom til å sette i gang viktige oppgaver og oppgaver som ikke er markedsmessig lønnsomme. Staten må stille en garanti om jobb som også bidrar til en klimaomstilling, og sikre rett til opplæring.
Grønn kompetansereform. Det må utvikles en kompetansereform gjennom trepartssamarbeidet for å sørge for en storstilt videre- og etterutdanning.
Et grønt folkeløfte. Forskjellene skal ikke øke på grunn av klimatiltak, de skal gå ned gjennom et omfordelende skattesystem og en sterkere velferdsstat. Klimatiltak skal være omfordelende der det er mulig. Vi vil innføre en grønn folkebonus som fordeler økningen i CO2-avgifta til alle som tjener under 500 000 kroner.