Distriktspolitikk
SV vil ha levende lokalsamfunn i hele landet. Fylker og kommuner skal ha råd til gode tjenester der folk bor, og fungere som samfunnsutviklere og pådrivere for attraktive bomiljø og næringsutvikling. Vi trenger en aktiv distriktspolitikk som sikrer folketallsvekst i distriktene, og som gir bosetting og lokalt handlingsrom slik at vi kan ta hele landet i bruk.
Distriktene vil stå overfor store rekrutteringsutfordringer i årene fremover og dermed risikere mangel på folk til å fylle viktige samfunnsfunksjoner. For å sikre at distriktene har tilgang til nødvendig kompetanse, er både nok studieplasser for spesielt lærere og sykepleiere, samt desentralisert utdanning innenfor både offentlig og privat sektor, avgjørende for å lykkes for folketallsvekst i distriktene.
Kamp mot sentralisering og flytting fra landsbygda til byene, tjener både by og land. En god distriktspolitikk og gode lokalsamfunn forutsetter aktive offentlige grep om næringsutvikling, transport og velferdstilbud.
Vi må bevare et aktivt og bærekraftig landbruk tilpasset natur- og ressursgrunnlaget i hele landet. Vi trenger flere, ikke færre bønder. Den sterke sentraliseringen av landbruket, der eiendom og inntekter blir fordelt på stadig færre hender, må snu. Gjennom å ta aktiv styring over de statlige virkemidlene og vri dem i riktig retning, kan vi få til en storstilt snuoperasjon for å oppnå de målene som ligger i landbruket med flere bønder og spredt bosetning i livskraftige bygder – kort og godt et Norge i bruk.
En god distriktspolitikk må ha virkemidler som er tilpasset behovet i ulike lokalsamfunn og regioner. Den må omfatte utforming av attraktive steder og bomiljø, klimatilpassing, næringsutvikling, offentlige tjenester, kulturtilbud, transport og infrastruktur.
SV vil:
- Utarbeide en tiltaksplan for folketallsvekst i distriktskommunene, samt sette klare mål for slik vekst.
- styrke og utvikle desentralisert lærerutdanning og yrkesfaglærerutdanningstilbudet – for å sikre et likeverdig og tilgjengelig utdanningstilbud over hele landet.
- arbeide for desentraliserte fagskoletilbud.
- Utrede og vurdere individrettede ordninger som lavere skatt og nedskriving av studielån til å gjelde større deler av det distriktspolitiske området.
- Sørge for utbygging av likeverdig digital infrastruktur i hele landet.
- Ha en full gjennomgang og styrking av kommunale og regionale næringsfond, forskningsfond, næringshager, bedriftsutviklingsmidler og samfunnsutviklingsmidler.
- Sikre at fisken skal tilhøre kystfolket og fører til arbeidsplasser og bosetting på land. Våre spredte jordressurser skal tas i bruk igjen.
- Utnytte skogen bedre for å skape arbeidsplasser, kutte utslipp, binde karbon og sikre artsmangfoldet.
- Utrede utvidelse av nedslagsfeltet og senking av den differensierte arbeidsgiveravgiften i distriktene.
- Legge nye statlige arbeidsplasser utenfor Oslo, for å desentralisere makt og tjenester.
- Legge til rette for at flere arbeidstakere kan jobbe desentralisert fra kontorplasser og kontorfellesskap i distriktene.
- Gi direkte tilskudd til nystartede småbedrifter i distriktene.
- Gjeninnføre Finnmarks- og Svalbardtillegget i barnetrygden.
- Legge til rette for en desentralisert struktur og alternative læringsmodeller i videregående opplæring.
- Endre inntektssystemet til kommunene for å bekjempe sosial ulikhet og levekårsutfordringer og bidra til vekst og utvikling i distriktene.
- Ha en stram areal- og transportpolitikk som tar vare på naturmangfold og matjord, sikrer bærekraftig arealbruk og en effektiv trafikkavvikling. Utbyggingsmønster og transportsystem må fremme utvikling av kompakte byer og tettsteder, redusere transportbehovet og legge til rette for klima- og miljøvennlige transportformer.
- Bedre støtteordningen for å bygge ut ladeinfrastruktur for hurtiglading i distriktene der det ikke er kommersielt lønnsomt i dag.