Demokrati
Demokratiet og folkestyret er under press fra flere hold. Mange opplever at avstanden til makta er stor, og følelsen av avmakt stiger. Når makt og rikdom samles på færre hender i takt med økende ulikhet, så svekker det demokratiet.
Autoritære krefter er på frammarsj mange steder i verden. Ekstremisme, radikalisering og autoritære regimers ønske om å ødelegge demokratier gjennom påvirkningsoperasjoner, desinformasjon og valgpåvirkning, er trusler mot demokratiet.
Som samfunn er vi nødt til å ha demokratisk beredskap. Vi må håndtere uenigheter gjennom diskusjon, kunnskap og debatt, og samtidig sette en grense når debatten glir over i personangrep og trusler. Derfor må sosiale medier reguleres og de redaktørstyrte mediene styrkes.
I Norge har innbyggerne en høy tillit til demokratiet, men den minsker år for år. Derfor trenger vi politikk for å styrke demokratiet og øke tilliten i samfunnet. SV vil at folk skal få økt innflytelse over beslutninger i samfunnet. Enten det er i lokalsamfunnet, over den nasjonale politikken eller globalt. Flere må få mulighet til å stemme ved valg, og folk må ha større muligheter til å påvirke hvilke saker som behandles politisk. SV mener at folk skal være representert av politikere som gjenspeiler befolkningen, og jobber for økt mangfold blant politikere.
SV vil:
- Senke stemmerettsalderen til 16 år for å gi ungdom økt innflytelse.
- Innføre innbyggerinitiativ på Stortinget, slik at en sak med nok underskrifter må behandles i Stortinget.
- Øke bruken av folkeavstemninger, blant annet gjennom at krav om folkeavstemning kan reises som innbyggerinitiativ i Stortinget. Forslag kan ikke gjelde statsbudsjett, utnevnelser eller være i strid med våre internasjonale forpliktelser eller Grunnloven.
- utvide lokalstyret gjennom å lage rammer, slik at lokalsamfunn som ønsker det kan innføre deltakende budsjettering og andre rådsdemokratiske selvstyreformer i lokalpolitikken
- Avskaffe monarkiet og innføre republikk.
- Arbeide for et større mangfold i politiske og offentlige styrer, råd og utvalg.
- demokratisere arbeidslivet gjennom å gi de ansatte økt representasjon på alle ledelsesnivåer i offentlig og privat virksomhet og bedre lovverket knyttet til arbeidereie og samvirker
- Styrke mediemangfoldet og styrke redaktørstyrte medier gjennom å øke mediestøtten og gjøre momsfritak plattformnøytralt
- Sikre en kommersiell allmennkringkaster med hovedkontor utenfor Oslo
- Innføre langt tøffere regulering av sosiale medier, støtte internasjonalt arbeid for oppsplitting av de store teknologiselskapene og utvikle av ikke-kommersielle plattformer basert på ideelt eller offentlig eierskap.
- styrke demokratiopplæringen i skolen og øke tilskudd til skoleturer til steder som Utøya og med Hvite Busser
- styrke sivilsamfunnet og ikke-kommersielle aktører som jobber med og for demokratisk digitalisering
- Sette i gang en ny makt- og demokratiutredning.
- Lage en stortingsmelding om hvordan overnasjonale organer påvirker og begrenser demokratiet i Norge
- Innføre toveis karantene mellom regjering og kommersiell påvirkningsvirksomhet, som PR-bransjen. I tillegg forlenge karantenen til ett år.
- Innføre et offentlig tilgjengelig lobbyregister for alle folkevalgte organer.
- Beholde dagens valgkretser for stortingsvalget for å sikre representasjon fra hele landet. Der det er sterkt lokalt ønske kan det vurderes om enkelte kretser kan slås sammen.
- Ha full åpenhet rundt partifinansiering, hvor det er tydelig hvilke enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter som bidrar til finansiering. Medlemskontingent og bidrag under 5000 kroner unntas.
- Redusere godtgjørelser for stortingsrepresentanter og politikere i regjeringen.
- At ingen i staten, eller statlige selskap, skal tjene mer enn statsministeren.
- Sikre at utdanningsinstitusjonene må legge til rette for studentpolitisk arbeid, samt at studentpolitisk arbeid er gyldig fravær
- At personer med funksjonsvariasjoner skal få ekstra BPA-timer til ulønnet politisk arbeid for å sikre deltakelse i demokratiske prosesser.
- Lovfeste plikten til universell utforming av alle valglokaler i Norge
- Pålegge kringkastere å tekste valgsendinger og debatter, og at viktige demokratiske beslutningsorganer som stortingsmøter må tegnspråktolkes
- Sikre e-valgløsninger for blinde og svaksynte ved kommune- og fylkestingsvalg og stortingsvalg, kirkevalg og valg til Sametinget.