Forside Punkter på elavgift, Aps lovnader og kommuneøkonomi Punkter på elavgift, Aps lovnader og kommuneøkonomi
Om prioriteringer i forhandlingene:
Dette sa Audun Lysbakken på pressekonferansen i forbindelse med at vi la frem SVs alternative statsbudsjett:
- Det alternative budsjettet er vårt helhetlige alternativ. I forhandlingene må det prioriteres ytterligere. Det er godt kjent hvordan SV prioriterer. Vi gikk til valg på å redusere ulikheten i makt og rikdom, og på å få ned utslippene. Rettferdighet og miljø. For de mange – ikke for de få. Sånn vil vi prioritere i disse forhandlingene også.
- Den ene oppgaven er å gå løs på Forskjells-Norge. Ved å rigge om skattesystemet så det blir mer omfordelende. Ved å rydde opp i flest mulig av Erna Solberg sine usosiale kutt så folk med lite får mer å leve av. Ved å begynne SVs to prioriterte velferdsreformer, gratis SFO og en rettferdig tannhelsereform.
- Den andre oppgaven er klima og natur. Ved å få til raske utslippskutt, et mål som er kraftig understreket av at regjeringen har innrømmet at tilleggsproposisjonen innebærer høyere utslipp enn det opprinnelige budsjettet – sjølsagt en helt håpløs politikk i 2021. Ved å få til store investeringer i grønn industri og få fart på omstillingen bort fra olje. Og ved å gjøre mer for å ta vare på norsk natur.
- I tillegg vil vi ta opp flere av de sakene som gjorde at vi ikke kom i mål på Hurdal. Skatt, utslippskutt og olje har vi vært inne på. En annen slik sak er velferdsprofitt. SV vil unngå svenske tilstander, ved å kopiere et svensk arbeid. Vi ønsker nullprofittmodeller for ulike deler av den grunnleggende velferden som barnehager og barnevern, og vil få satt ned et utvalg som skal jobbe fram til neste høst med å se på modeller som kan gjennomføres utover i perioden.
Feriepenger på dagpenger og andre Ap-løfter:
- Det står mange bra ting i Hurdalsplattformen og Aps 100-dagers plan, blant annet om reversering av flere av Solberg-regjeringens usosiale kutt. Vi var derfor forundret over at flere av Aps valgkampløfter, som feriepenger på dagpenger ikke var nevnt i Støre-regjeringens forslag til endringer av budsjettet.
- En slik sak er lovnaden om å gjeninnføre feriepenger på dagpenger. Det innebærer at de som har vært arbeidsledige i løpet av 2021 skal få feriepenger for den perioden de mottok dagpenger. Det er en viktig sak for mange, og en sak SV har prioritert i vårt alternative budsjett.
- Problemet er at Ap selv ikke har prioritert dette, som koster 1,6 milliarder kroner, i sitt forslag til budsjett for 2022. Når Ap ikke selv har prioritert og funnet inndekning for det, ville derfor spist av SVs handlingsrom i forhandlingene, og det ville gått ut over andre grupper som også har vært utsatt for Solberg-regjeringens usosiale kutt, som uføre og andre som er avhengig av ytelser fra Nav.
- I forhandlingene vil SV prioritere saker regjeringen ikke har kommet med klare løfter. Samtidig er vi selvsagt klar for å danne flertall for feriepenger og andre løfter som Ap og Sp har gitt, men ikke nevnt i sitt forslag for budsjett, men da må regjeringspartiene ta initiativ til det, og komme med forsalg til finansiering. De som er opptatt av å få gjennomført det må legge sitt press på AP og SP, ikke på oss. Nå har det gått en uke til, så kanskje regjeringspartiene har funnet rom for flere omprioriteringer.
Støre-regjeringens kutt i elavgiften:
- SV er bekymret for hvordan de høye strømprisene slår ut for de med lavest inntekt, derfor har vi foreslått treffsikre løsninger for å hjelpe de som svi slite med strømregningene i vinter.
- Vi mener Støre-regjeringens forslag om å senke elavgiften til alle, er en lite målrettet måte å bruke 2,9 milliarder på. Blant annet vil det være de med størst hytter og hus med oppvarma innkjørsel, som vil tjene mest på et slikt kutt. Samtidig er ikke dette en sak vi vil bruke krefter på å endre i forhandlingene med Sp og Ap, siden vi har en rekke andre saker vi vil kjempe for.
Om kommuneøkonomi i SVs alternative statsbudsjett:
- SV har foreslått å gi 4,349 mrd. mer til kommunene i vårt alternative statsbudsjett, sammenlignet med Solbergregjeringen, og 2,438 til Fylkene, i tillegg til 600 mill. til særlig ressurskrevende tjenester.
- For kommunene innebærer det nær 2 milliarder med enn det Støre-regjeringen har foreslått, sammenlignet med Solbergregjeringen. SVs forslag innebærer en styrking av kommuneøkonomien med 6,849 mrd i 2022, sammenlignet med 2021 (Solberg-regjeringen økte kommunerammen i sitt forslag til budsjett med 2,5 mrd.)
- Vi håper å kunne sende ut en oversikt over hvor mye penger dette innebærer for hver enkelt kommune i morgen.
Fra budsjettheftet:
- Gjennom en styrket kommuneøkonomi vil SV gi gratis SFO til alle førsteklassinger, flere lærere i barnehagene, mer kultur i skolen, flere ansatte i omsorg og pleie, tannhelse dekket av det offentlige, opptrapping av lavterskel psykisk helsevern og på rusfeltet, bedre barnevern og skolehelsetjeneste og bedre dekning av særlig ressurskrevende tjenester.
- I tillegg har kommuner og fylker en sentral rolle i det grønne skiftet, både som tjenesteleverandør og innkjøper. De må redusere klimagassutslipp og kunne gjøre nødvendige tilpasninger til klimaendringene. Derfor setter vi av mer penger til kompetanseheving, til bedre kollektivtrafikk og flere gang- og sykkelveier, og til flom- og skredforebygging.
SVs viktigste satsninger på kommuneøkonomi Mill. kr
- Økt overføring til kommuneramma 4 349
- Økt overføring til fylkesramma 2 438
- Særlig ressurskrevende tjenester 600