Oppdrett
Oppdrettsnæringen har opplevd stor vekst de siste årene. SV mener at dersom oppdrettsnæringen skal vokse videre er det behov for en stor omstilling av næringen, både når det gjelder å kutte klimautslipp og påvirkning av lokalmiljøet. En utslippsfri oppdrettsnæring med god dyrevelferd, som ikke forurenser fjordene våre eller skader villaksen vil bidra positivt i en verden som trenger mer bærekraftig mat. Oppdrettsnæringen har et stort potensiale til å bli en del av en helhetlig bioindustriell verdikjede i Norge sammen med jord- og skogbruket, dersom ressursene brukes bedre.
De store eierne i oppdrettsnæringen har lenge levd godt av og høstet store verdier av fellesskapets ressurser. I tiden fremover skal de bidra mer til felleskapet over skatteseddelen.
SV vil:
- Legge om tildelingen av oppdrettstillatelser, slik at prisen på vekst reduseres kraftig og innføre krav om null lus, null rømming og null ressurser på avveie for å kunne få tillatelse til ny eller økt produksjon. De nye tillatelsene som da gis skal gå til anlegg som nyttiggjør seg slammet fra anlegget.
- Trekke tilbake tillatelser dersom miljøkravene brytes.
- Redusere eierkonsentrasjonen i norsk havbruk. SV vil styrke det lokale eierskapet til ressursene.
- At bruken av medisiner og kjemikalier i oppdrettsnæringa skal reduseres til et bærekraftig nivå.
- At det skal stilles strengere krav til lokalisering av oppdrettsanlegg. Avvikle anlegg i nasjonale laksefjorder.
- At alle oppdrettsanlegg skal være rømningsfrie og utslippsfrie fra 2026.
- At nye oppdrettskonsesjoner ikke skal være omsettelige, og at konsesjonene skal falle tilbake til fellesskapet om de går ut av bruk.
- Styrke kommunens anledning til å si nei til oppdrettsanlegg og til å stille strengere miljøkrav i egen kommune.
- Kreve at fiskefôr renses for miljøgifter og erstatte soyaen i fiskefôret med bærekraftige alternativer.
- Ha mål om at alt slam fra oppdrettsanlegg skal samles opp. Dette skal ses i sammenheng med gjødselproduksjon og bioenergiproduksjon.
- Utvide trafikklyssystemet slik at flere indikatorer inngår, både lusenivå, rømming og fiskehelse, og gjennomgå systemet for å sikre at det er miljømessig forsvarlig.
- Innføre krav om at all oppdrettslaks dobbeltmerkes på en måte som gjør at rømt fisk enkelt kan identifiseres og spores.
- Iverksette tiltak for fosforgjenvinning og utrede virkemidler for å styrke markedet for sekundært fosfor.
- Styrke dyrevelferden i oppdrettsnæringen, gjennom hele produksjonssyklusen, og styrke Mattilsynets sanksjonsmuligheter. Dagens bruk av rensefisk må fases ut.
- Ha en grunnrenteskatt for havbruk på laks, ørret, regnbueørret og torsk fra 2023.
- Si nei til alle nye oppdrettskonsesjoner for torsk.