Torsdag 21. november gjennomførte vi høstens første kassererkurs digitalt for alle lokallagskasserere i SV. I løpet av kurset kom det frem at to deltakere, Unni Marit Jakobsen (Narvik SV) og Anne Lise Lervåg (Drammen SV), hadde henholdsvis tatt i bruk/var i ferd med å ta i bruk det relativt nye regnskapssystemet i partiportalen (Partirekneskap, rekneskapssystemet for politiske partiledd | Partiportalen). Siden vi ved partikontoret har vært litt tilbakeholdne med å anbefale verktøyet etter å ha fått det demonstrert i 2023, synes vi det er ekstra spennende å høre hva to av SVs lokallagskasserere har erfart så langt.
Vi håper selvfølgelig at dette gratisverktøyet kan gjøre kassererhverdagen enklere, om ikke annet ryddigere, og at flere vil ta verktøyet i bruk. Ifølge Statsforvalteren i Vestland vil det i januar bli tilbudt kurs for de som ønsker å komme i gang med regnskapsverktøyet – følg med på hovedsiden partiportalen.no.
Unni Marit Jakobsen, kasserer i Narvik SV
Tidlig i 2023 var jeg nyvalgt kasserer i Narvik SV, og helt uerfaren med å føre et regnskap. Forrige kasserer hadde brukt excel, men jeg ville helst bruke et regnskapsprogram. Jeg lette og fant; Partiregnskap! Ut fra beskrivelsen av programmet så det ut til å være perfekt for en nybakt kasserer i et lite lokallag, og det er atpåtil gratis.
Det ble en trøblete start for meg og Partiregnskap. Med begrenset forkunnskap, og et regnskapsprogram som nok ble rullet ut litt for tidlig, ble det prøving og feiling og frustrasjon. En erfaring jeg tror jeg deler med mange.
“Evig eies kun et dårlig rykte” (Henning Kvitnes)
Ofte sant, men må det være sånn? Etter et E-læringskurs i Partiregnskap, og velvillig og god hjelp fra de som administrerer programmet, går det mye bedre.
Det viser seg etterhvert at programmet holder styr på masse greier for meg; ivaretar oppbevaringsplikten, sørger for at reglene for bokføring blir fulgt, akkumulerer bidrag i valgår og gjør det enkelt å rapportere. Det er også en funksjon som gir revisor tilgang til hele regnskapet, på en grei måte. Alt i alt liker jeg Partiportalens regnskapssystem godt nå som jeg har blitt vant til det, og systemet er ferdig med “barnesykdommene”.
Min lokallagsleder, Vegard Johan Lind-Jæger, og jeg. Foto: Siv Astrid Teisnes
Anne Lise Lervåg, kasserer Drammen SV
Jeg var nyvalgt kasserer i Drammen SV i februar 2024. Lokallaget hadde tidligere brukt excelark, men jeg ønsket å finne et elektronisk regnskapssystem, der vi også kunne lagre bilag.
Like før sommeren fant jeg Partiregnskapet. Enig med Unni Marit, det så perfekt ut fra beskrivelsen og at det var gratis. Jeg satte i gang og brukte en god del timer før jeg ga opp. Systemet var i mine øyne ganske tungvint og lite logisk.
Etter å ha deltatt på Kommunal- og distriktsdepartementets informasjonsmøte i Oslo i november og der hørt en god presentasjon om Partiregnskapet, ble jeg skikkelig innstilt og motivert på å prøve igjen.
Vel hjemme startet jeg opp igjen, bare for å oppdage krøll med format på bilag og en del andre praktiske vanskeligheter. Da måtte jeg erkjenne at tiden ikke strekker til. Å etterregistrere et helt regnskapsår vil ta for mye tid.
Læring: Starte med programmet i januar. Ikke midt i regnskapsåret.
Så i januar 2025, har jeg tenkt å starte opp. Et nytt år med ett og ett bilag er mye lettere enn hundrevis på en gang. Og nå vet jeg at både rådgiver hos Statsforvalter i Vestland, som er support på systemet, og hjelpsomme SV-kolleger kan hjelpe ved behov.
Gevinsten er som Unni Marit forteller: Oppbevaringsplikten for bilag, akkumulering av bidrag, bokføringsreglene og lett tilgang for ny kasserer og revisor. Og trygt at alt ligger lagret sentralt.
Kanskje burde vi ha et kassererforum i SV? Der vi kan hjelpe hverandre? Kurs er i hvert fall viktig, å være nyvalgt kasserer uten erfaring fra før betyr mange ukjente begrep og regelverk.
Kasserer på stand. Fra venstre: Kine Sperre Horsbøl, Reidun Eli Nylehn og undertegnede. Fot: Espen Ruth Pettersen.