Å ha et trygt hjem er avgjørende for at folk kan leve gode liv. Vi vet at de som eier sin egen bolig, har bedre levekår, og bor tryggere og bedre. Å sikre bolig til alle burde være en selvfølgelig oppgave for en velferdsstat som Norge. Men sånn er det ikke i dag. Å ha et forutsigbart tak over hodet, er først og fremst forbeholdt de som allerede har foten innafor boligmarkedet.
De siste årene har SV fått gjennomslag for å byge flere studentboliger og øke bevilgningen til Husbanken med 8 milliarder kroner ekstra. Dette er penger som blant annet går til å bygge nye boliger, og hjelpe unge førstegangsetablerere inn på boligmarkedet. SV har også fått gjennomslag for at det skal fremmes en ny husleielov for å styrke leietakeres rettigheter.
Boligformuen er svært ulikt fordelt. Og det er ikke tilfeldig hvem som står utenfor boligmarkedet. Mulighetene dine til å komme inn på boligmarkedet går i arv. Vi har fått et stort boliggap – mellom de med og de uten foreldrebanken. Barn av relativt rike foreldre har høyere sannsynlighet for å bli boligeier og de kjøper også større boliger.
Boligprisene i Norge når stadig historisk høye nivåer. Boligprisene har vokst langt mer enn lønna til folk. Veien inn i boligmarkedet blir dermed stadig vanskeligere for dem som står utenfor. Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin som øker de økonomiske ulikhetene i samfunnet.
Høye boligpriser og store skattefordeler har gjort bolig til et investeringsobjekt. Så lenge boligprisene fortsetter å øke vil det lønne seg å spekulere i bolig. Spekulasjon øker boligprisene og stenger folk ute fra boligmarkedet. Mange har fått boligdrømmen sin knust fordi boligmarkedet er blitt et mareritt.
De fleste i Norge eier sin egen bolig. Men dagens boligmarked er også et problem for dagens boligeiere. Boligprisene har blitt så høye at gjeldsnivået har skutt i taket. Mange boligkjøpere ender opp med altfor høye boliglån. Det har mange fått merke på kroppen med de siste årenes rentehevinger. Dagens gjeldsnivå er en stor økonomisk utfordring og sårbarhet for veldig mange nordmenn hvis renta går opp. Og det utgjør også en betydelig risiko for en fremtidig finanskrise.
Vi må gi flere muligheten til å eie sitt eget hjem, og til å leie trygt og rimelig i mellomtiden. Leietakere betaler en større andel av inntekten sin til husleie enn det eierne gjør, og de bor dårligere. Leietakere bor mer ustabilt, og de bor dårligere. Det går et stort velferdsskille mellom dem som eier og dem som leier. Leietakernes situasjon må bli bedre enn i dag.
Boligene som bygges bør i størst grad gå til folk som vil kjøpe et eget sted å bo, istedenfor å kjøpes opp i forretningsøyemed. For eksempel investorer som kjøper boliger for å dele de opp i hybler (hyblifisering) eller oppkjøp av mange leiligheter som drives som rene hotell (AirBnB). Dette driver prisene opp og gjør at unge og lavinntektsgrupper ikke får kjøpt bolig.
Myndighetene må sørge for at så mange som mulig skal få en trygg bolig. Det krever at det offentlige må bidra til at det bygges flere nye boliger der det ikke blir bygget tilstrekkelig. Og det krever at boligprisgaloppen må dempes, gjennom å gjøre det mindre lønnsomt å spekulere i bolig.