Likestilling i arbeidslivet
Økonomisk selvstendighet er en forutsetning for kvinnefrigjøring. Norge har høyere andel kvinner i arbeidslivet enn noe annet land, men arbeidslivet er sterkt kjønnsdelt, både når det gjelder yrkesvalg og stillingsandeler. Kvinner, og særlig de med kort utdanning, er overrepresentert når det gjelder deltidsarbeid og midlertidige ansettelser. Denne skjevheten bidrar til å opprettholde lønnsforskjeller, og begrenser kvinners og menns valgfrihet ikke bare i arbeidsmarkedet, men også i familieliv og utdanning.
SV vil:
- Sikre lovfestet og reell rett til heltid, og frihet gjennom turnusordninger som gjør det mulig å kombinere familieliv og heltidsarbeid.
- At det fastsettes forpliktende likelønnsplaner i alle offentlige virksomheter.
- Styrke retten til fast stilling. Fast tilknytning til arbeidslivet påvirker indirekte mulighetene kvinner har til å oppnå ansiennitet og lederstillinger. Graviditet og fødsel gjør også at kvinner har større behov for å ha en fast tilknytning til arbeidet.
- Jevne ut lønnsforskjeller. Alle som arbeider fulltid skal ha en anstendig levestandard. SV vil opprette en lavtlønnskommisjon som skal utrede hvordan lønningene i lavtlønnsyrker kan økes.
- Jobbe for likelønn. SV vil at myndighetene skal ta initiativ til et trepartsarbeid med arbeidslivets organisasjoner for å fremme heltid, likelønn og tiltak mot et kjønnsdelt arbeidsliv.
- Styrke aktivitets- og redegjørelsesplikten knyttet til likelønn innad i bedrifter og bransjer.
- At minoritetskvinners mulighet til arbeid gjennom kvalifisering og målrettede program styrkes.
- Bruke kvotering som virkemiddel når det er nødvendig for å sikre likestilling og mangfold i arbeidslivet.
- Arbeide for endringer i yrkessykdomsregelverket slik at kvinnedominerte arbeidsplasser har de samme rettigheter og samme kompensasjonen som de mannsdominerte arbeidsplassene.
- At arbeid mot seksuell trakassering skal tas inn i HMS-bestemmelsene i arbeidsmiljøloven og prioriteres høyt i HMS-arbeid ellers.
- Sikre at Likestillings- og diskrimineringsombudet har tilstrekkelige ressurser til følge opp aktivitets- og redegjørelsesplikten, og til å ha en aktiv pådriver- og veiledningsrolle av lovverket.
- Øke støtten til Diskrimineringsnemnda for å sikre effektiv handhevelse av likestilling- og diskrimineringsloven, og sikre at det er et reelt lavterskeltilbud for personer som ønsker å få saken sin vurdert.