Mer lokaldemokrati
Tvangssammenslåing av kommuner og fylker har økt avstanden mellom innbyggere og beslutninger. Handlingsrommet til kommuner og fylkeskommuner utfordres. Både EØS-kontrollorganet ESA og kommersielle interesser varsler søksmål og mottiltak når lokale folkevalgte ønsker å ta styring i saker som lokalt eierskap, innkjøpskrav og organisering av oppdrag. Det demokratiske handlingsrommet må sikres og økes, det er folket, ikke pengemakta som skal styre. Fylkes- og kommuneøkonomien må styrkes for at lokale folkevalgte kan gjøre reelle valg og sikre gode tjenester. Regionreformen ble vedtatt i Stortinget i 2017. Flere fylker ble sammenslått mot befolkningen og de folkevalgte sin vilje. Flere av oppgavene fylkene fikk overført er underfinansiert. SV var og er mot at fylker skal slås sammen med tvang, og vil at fylker som ønsker det skal få muligheten til å dele seg opp igjen.
- Sørge for at staten hjelper kommunene med å sikre lokalt handlingsrom, og gjøre lokale folkevalgte kjent med mulighetene.
- Styrke kommune- og fylkesøkonomien betydelig. Det må sikres gode velferdstilbud i hele landet.
- Gi kommunene lov til å gjøre kommunale avgifter avhengige av inntekt og formue. I dag rammes husholdninger med lav skatteevne uforholdsmessig hardt av høye avgifter.
- Utrede mulighet for utvidet beskatningsrett for kommuner og fylkeskommuner for å øke demokratisk medvirkning i den lokale økonomiske politikken.
- Fjerne grensen for maksimal eiendomsskatt og gi kommunene selv mulighet til å utforme en eventuell eiendomsskatt.
- Redusere bruken av øremerkede statlige midler for å styrke makten til lokale folkevalgte.
- La kommunene selv bestemme samarbeidsformer. SV er positive til mer kommunalt samarbeid så lenge dette skjer på måter som sikrer åpenhet og demokratisk styring.
- Si nei til tvangssammenslåing av kommuner og fylker, og sikre at allerede tvangssammenslåtte kommuner og fylker får vedtakene opphevet dersom de selv ønsker det. SV vil at folket skal få si sin mening om kommunesammenslåinger gjennom folkeavstemninger, og SV vil respektere resultatet.
- Legge til rette for at kommuner og bydeler skal kunne bruke deltakende budsjettering.
- Styrke det regionale folkevalgte nivået ved å flytte makt fra statlig nivå. SV vil ha sterkere fylker, som får flere oppgaver og større ansvar på områder som helse, samferdsel, distrikts- og regionalpolitikk, næringspolitikk, miljøvern og arealforvaltning og landbruk