Psykiske helseplager rammer svært mange av oss i løpet av livet. Da må vi ha behandling som hjelper, når det er nødvendig. Et samfunn som gir økonomisk trygghet, deltagelse i samfunnet og trygge oppvekstvilkår er viktig både for å forebygge og for å gjøre det lettere å leve med psykiske helseplager.
Psykiske lidelser er komplekse, arter seg ulikt og har mange årsaker. Det må hjelpetilbudet speile, og vi må ha et variert og brukerorientert tilbud av høy kvalitet. SV er bekymret for at vi ikke klarer det store behovet vi ser for mer tilbud i psykisk helsetilbud, og motsetter seg nedbygging i spesialisthelsetjenesten.
Helse- og velferdstjenester svikter personer med samtidige rusmiddellidelser og psykiske lidelser
I februar 2025 kom Riksrevisjonen med en knusende rapport hvor de konkluderer med at myndighetene ikke har sørget for at personer med psykisk lidelse kombinert med ruslidelse får den hjelpen de trenger. Dette får alvorlige konsekvenser for den enkelte, familiene deres og samfunnet. Funnene handler om at samhandlingen mellom tjenestene ikke fungerer etter hensikten , kommunene klarer ikke skaffe egnede boliger til gruppen, arbeidsrettet oppfølging og andre aktivitetstiltak er lite tilrettelagt, og at tjenestene involverer og ivaretar pårørende i liten grad. Riksrevisjonen anbefaler at tjenestene må bli bedre tilpasset de individuelle behovene til personer med rusmiddellidelse og psykisk lidelse.
Vi må bedre hjelpetilbudet og sikre gode forebyggende tiltak innenfor alt fra arbeidsliv og oppvekst til rusforebygging. Helsetilbudet for de med psykiske lidelser skal være raskt tilgjengelig og integrert i folkehelsetilbudet for øvrig. Psykiske plager og sykdom varierer fra person til person, også innenfor samme diagnose. Alle bør behandles individuelt, ikke i standardiserte pakkeforløp.
SV vil:
at retten til psykisk helsehjelp må være like selvsagt som retten til somatisk helsehjelp, også i kommunene.
øke antall psykiatriske døgnplasser nasjonalt. Ikke legge ned velfungerende spesialisttjenester
sørge for gode rehabiliteringsforløp innen psykisk helse i samarbeid med andre tjenester.
innføre en forløpsgaranti innen psykisk helse og rus som erstatter pakkeforløpene.
styrke de lokale tilbudene, med vekt på utbygging av lavterskeltilbud, psykiatrisk legevakt og skolehelsetjeneste. Kommunal opptrappingsplan for psykisk helse må videreføres og øremerkes.
heve den lokale kompetansen på lavterskeltilbud, støttegrupper og åpne telefoner.
ha et økt tilbud om rusbehandling og psykisk helsehjelp, og gjøre det gratis for ungdom til og med 25 år.
gjøre det enklere å få psykisk helsehjelp uten henvisning og bygge ut brukerstyrte tilbud, som brukerstyrte senger i spesialisthelsetjenesten og lavterskeltilbud i kommunene.
minimere bruken av tvang, gjennom opplæring, økt bemanning, kompetanseheving og støtteordninger.
styrke medikamentfrie behandlingstilbud.
styrke de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) og vurdere en overføring til fylkene.
styrke og samle kompetanse om traumelidelser og traumebehandling.