Ruspolitikken som har vært ført har vært feilslått over lang tid. Rusmiddelavhengige skal møtes med hjelp, ikke straff. Et rusproblem er i all hovedsak er et helseproblem for den det rammer. Personer som har rusproblemer har blitt stigmatisert og straffeforfulgt i alt for lang tid, og de aller mest utsatte i samfunnet har måtte bære skylden og skammen for sin egen rusavhengighet. SV mener at tiden er overmoden for å slutte å straffe dem i samfunnet som trenger hjelpen aller mest.
Forskning viser ingen sammenheng mellom endringer i den strafferettslige reguleringen av narkotika og forekomsten av narkotikabruk. Det finnes heller ingen empiri som viser at opphevelsen av straffeansvar i seg selv vil føre til økt narkotikabruk.
I 2023 var det rekordår hva gjelder antall overdosedødsfall, alkoholrelaterte dødsfall og antall selvmord. Rusproblemer er et samfunnsproblem, ikke et individuelt problem. Et godt og inkluderende samfunn er den viktigste forutsetningen for å forebygge misbruk. Behandlingstilbudet til personer med rusproblemer må styrkes kraftig, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunal oppfølging.
SV vil derfor avkriminalisere bruk av ulovlige rusmidler, og støtter en rusreform. Ingen får noe bedre liv av å få straff på toppen av alle andre problemer. Straff står i veien for oppfølging av ungdom og utsatte grupper. Ungdom kan vegre seg for å søke hjelp hos voksenpersoner i frykt for konsekvensene av eventuelle lovbrudd.
Alkohol er et svært helseskadelig rusmiddel, og det er viktig med en streng regulering. SV vil bevare vinmonopolordningen og føre en avgifts- og skjenkepolitikk som vektlegger forebygging av alkoholskader.
Helse- og velferdstjenester svikter personer med samtidige rusmiddellidelser og psykiske lidelser
I februar 2025 kom Riksrevisjonen med en knusende rapport hvor de konkluderer med at myndighetene ikke har sørget for at personer med psykisk lidelse kombinert med ruslidelse får den hjelpen de trenger. Dette får alvorlige konsekvenser for den enkelte, familiene deres og samfunnet. Funnene handler om at samhandlingen mellom tjenestene ikke fungerer etter hensikten , kommunene klarer ikke skaffe egnede boliger til gruppen, arbeidsrettet oppfølging og andre aktivitetstiltak er lite tilrettelagt, og at tjenestene involverer og ivaretar pårørende i liten grad. Riksrevisjonen anbefaler at tjenestene må bli bedre tilpasset de individuelle behovene til personer med rusmiddellidelse og psykisk lidelse.
SV vil:
Gjennomføre en rusreform der bruk og besittelse av ulovlige rusmidler avkriminaliseres. Rusmiddelavhengige skal møtes med hjelp, ikke straff.
Øke behandlingskapasiteten for rusavhengige, slik at de er sikret umiddelbar helsehjelp og ikke må vente på nødvendig behandling
Styrke ettervernet. Et sted å bo og stabilitet i livet er avgjørende for lykkes med behandling.
Fjerne egenandel hos fastlege og legevakt for rusavhengige
Gi barn som pårørende rett til refusjon av reiseutgift, på lik linje som dekning av reiseutgifter for barn til pasienter med livstruende sykdom
Gi ideelle behandlingstilbud for rusavhengige stabile og langsiktige rammevilkår, slik at rusavhengige selv kan velge hvilket tilbud de ønsker å delta på
Opprette en nasjonal rusmiddelanalysetjeneste
Etablere en offentlig spesialistgodkjenning innen psykisk helse, rus og avhengighet for sosialfaglige yrkesgrupper
Styrke det rusforebyggende arbeidet
Drive skadereduksjon, blant annet med utdeling av brukerutstyr og muligheter for å få testet rusmidler for skadelig innhold. Dagens sprøyterom må utvides til å bli brukersteder.
Ha en full gjennomgang av den legemiddelassisterte rehabiliteringen (LAR), for å sikre at den sosialfaglige hjelpen blir sterkere, og for å gjøre programmet mer fleksibelt og åpent for de som bruker det. Det må være en faglig beslutning hvilke legemidler som tilbys, ikke politisk.
Bevare vinmonopolordningen og føre en avgifts- og skjenkepolitikk som forebygger skade